Novosti

Predstavljanje prijedloga smjernica za razvoj javnih politika u Gospiću

Dana 10. studenog 2022. godine u Kulturnom informativnom centru Gospić (Budačka ulica 12) održala su se predstavljanja smjernica za razvoj javnih politika na teme Radna aktivnost branitelja i uključenost u društveno poduzetništvo te Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja u okviru projekta Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Smjernice su izrađene na temelju stručnih istraživanja, a ciljanoj skupini predstavili su ih vanjski suradnik za društveno poduzetništvo mag.oec Alen Halilović i savjetnik tematske mreže za zdravstvo mag.med.techn Stanko Šincek.

Predstavljanju smjernica, uz ciljanu populaciju – hrvatske branitelje, nazočili su predstavnici područnih ureda ministarstva hrvatskih branitelja i zavoda za zapošljavanje Gospić te Ličko-senjske županije i grada Gospića.

Generiranje novih radnih mjesta, usmjerenost na uključivanje socijalno osjetljivih skupina na tržište rada, ponuda primjene praktičnih, inovativnih i održivih pristupa te poticanje društvene kohezije u razvoju zajednice neki su od potencijala društvenog poduzetništva s kojim su sudionici bili upoznati, s ciljem uključivanja branitelja u društveno poduzetništvo i povećanjem njihove radne aktivnosti te samim time i poboljšanjem kvalitete njihova života.

Istog dana, održano je predstavljanje prijedloga smjernica na temu Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja. Obzirom na velik pobol i smrtnost hrvatskih branitelja velik naglasak stavljen je na područje koje se bavi zdravstvenim pitanjima ciljane populacije te isticanjem važnosti istih. Obrađena su pitanja preventivnih mjera liječenja, palijativne medicine i rehabilitacije ciljane skupine. Što se događa sa zdravljem branitelja i njihovom skrbi kroz godine te kako na njih utjecati i poboljšati ih?

Rezultati ukazuju na važnost održavanja i unapređenja mentalnog zdravlja i psiholoških čimbenika u svrhu poboljšanja opće kvalitete života pojedinaca te u konačnici stvaranje sretnijeg i funkcionalnijeg društva u cjelini.

IMG 9790
IMG 9799
IMG 9803
IMG 9810
IMG 9811
IMG 9823
IMG 9826

 

Dominik Đuretec, Projektni administrator Tematske mreže Branitelji

 
IZRADU INTERNETSKE STRANICE SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA.