Novosti

Tematske mreže Branitelji predstavljene na konferenciji 9. centra znanja

Konferencija 9. centra znanja za društveni razvoj pod nazivom „Znanjem kroz izazove budućnosti“ održana je 25. studenog 2022. u hotelu Academia u Zagrebu.

9. Centar znanja za društveni razvoj okuplja 14 udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata među kojima se nalaze i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi – nositelj projekta i pokretač Tematske mreže Branitelji, kao i Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruga veterana 4. gardijske brigade, Udruga 5. gardijske brigade „Sokolovi“ te Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Republike Hrvatske – partneri na projektu.

Područje djelovanja 9. Centra znanja za društveni razvoj je unaprjeđenje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, a tijekom 2022. godine kroz aktivnosti razvojne suradnje i analize Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine, naglasak je na više programskom povezivanju svih Centara znanja u stvaranju Uključive i solidarne Hrvatske, Digitalne Hrvatske i Zelene i održive Hrvatske.

Konferenciju je, uz uvodno izlaganje, pozdravio koordinator međunarodne i međusektorske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, gospodin Pavle Schramadei, naglašavajući važnost povezivanja svih Centara znanja. Među izlagačima koji su uslijedili bio je i predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, gospodin Siniša Troha, predstavivši projekt „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Gajeći interes za društveno poduzetništvo, gospodin Troha nazočnima je također predstavio prijedloge smjernica za kreiranje
javnih politika na temu „Radna aktivnost branitelja i uključenost u društveno poduzetništvo“. Navedene smjernice nastale se u sklopu projekta, a izradio ih je vanjski suradnik za društveno poduzetništvo mag.oec Alen Halilović.

Time je ujedno ispunjen projektni pokazatelj vezan za uključivanje minimalno 30 volontera u aktivnosti Tematske mreže. Navedeni će broj prema svemu sudeći i dalje rasti, uzevši u obzir preostalo trajanje projekta te interes, ne samo braniteljske već i mlađe populacije za projektne aktivnosti putem volontiranja, što ukazuje na jačanje sinergije između ciljane populacije i mlađih generacija.

Po završetku Konferencije doneseni su zaključci kojima su utvrđene smjernice daljnjeg razvoja 9. Centra znanja za društveni razvoj u području djelovanja unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

0bdcb9ee-64ce-4c4f-9aa4-90aee52e6eaf
8672c851-da17-4735-abcb-2dfc8b7309d0
d3a2eae1-66f8-43f5-abb5-67a2a9929c44

Dominik Đuretec, Projektni administrator Tematske mreže Branitelji

 
IZRADU INTERNETSKE STRANICE SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA.