USPD

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH

 

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH je dragovoljna, nestranačka, samostalna krovna organizacija koja okuplja dvadeset i šest udruga članica proizašlih iz Spacijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu.

Jedinicama specijalne policije MUP-a RH tijekom Domovinskog rata prošlo je više od devet tisuća (aktivnih i pričuvnih ) djelatnika koji su sudjelovali na mnogobrojnim ratištima, a dodijeljene borbene zadaće ispunjavali su herojski, časno i viteški. U tim danima ponosa i slave hrvatski specijalac pokazao je odlučnost da obrani svoju ulicu, svoj grad i svoju domovinu. Tijekom obavljanja zadaća smrtno je stradalo tri stotine i dvadeset djelatnika koji su zauvijek obilježili noviju povijest Hrvatske. Nakon završetka Domovinskog rata zapovjednici su održavali kontakte s pripadnicima specijalne policije koji su se odazvali na druženja te su tako iz godine u godinu obilježavali datume pogibija ili drugih događaja, odigrala se koja nogometna utakmica, ispričala se pokoja anegdota ili povjerio problem. Iz tih druženja, 2004. godine, rodila se odluka da se pristupi organiziranju kritične mase koja će stvoriti Udrugu.

Temeljni ciljevi Udruge su: promicanje temeljnih vrijednosti Domovinskog rata, održavanje sjećanja na herojska djela, žrtve i ideale pripadnika Specijalnih jedinica policije iz Domovinskog rata, zaštita njihovog društvenog statusa, dostojanstva, časti, ugleda te vitalnih interesa kao i interesa obitelji poginulih, nestalih, ranjenih i teško bolesnih pripadnika SJP.

Kao Udruga zalažemo se i za osnaživanje zajedništva među cjelokupnom braniteljskom populacijom bez obzira na pripadnost ratnim postrojbama ili udrugama kako bi veliko zajedništvo pokazano u Domovinskom ratu, zbog kojeg je i obrana Hrvatske bila toliko uspješna, živjelo i raslo u miru. Stoga smo se rado odazvali pozivu Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na sudjelovanje u projektu ''Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije-smjernice za budućnost'' kako bi aktivno doprinijeli kvaliteti življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Smatramo kako projektnim umrežavanjem različitih braniteljskih udruga živimo geslo ''Zajedno u ratu, zajedno u miru'' i uvelike olakšavamo rješavanje brojnih problema koje muče braniteljsku populaciju.

 
IZRADU INTERNETSKE STRANICE SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA.