UDRUGA RATNIH VETERANA 84. GARDIJSKE BOJNE "TERMITI" ZADAR

UDRUGA RATNIH VETERANA 84. GARDIJSKE BOJNE "TERMITI" ZADAR

Prije uklapanja u 9. gardijsku brigadu “Vukovi” nosila je naziv 84. gardijska bojna HV – “Termiti”. Nastala je u travnju 1994. godine kao elitna postrojba koju su činili već iskusni branitelji. U njen sastav ušli su prvenstveno neki bivši pripadnici legendarne 204. vukovarske brigade HV, probrani branitelji iz 112. brigade HV i VII. domobranske pukovnije HV iz Zadra, zatim neki pripadnici drugih specijalnih postrojbi te manji dio pripadnika 4. gardijske brigade i jednog voda iz bojne “Rafael vitez Boban” HOS-a. Bojna TERMITI bili ja pod vodstvom vukovarskog branitelja pukovnika Ivice Arbanasa.

U tijeku žestokih borbi na prostoru Herceg-Bosne (planine Šator), izuzetnog strateškog značaja 84. gardij. bojna TERMITI dobivaju u lipnju 1995. god. zadaću da sa dijelom svojih postrojbi ojača taj prostor. Na izrazito zahtjevnom terenu uspijevaju ovladati prostorom i u jednoj diverzantskoj akciji sa dijelom 3. satnije usred bijela dana uništavaju jako neprijateljsko uporište četničke specijalne vojne policije, stvarajući paniku u neprijateljskim redovima, a dajući potpunu sigurnost na našoj strani.
Postrojba drži crtu obrane na Velebitu (sa Dalmatinske strane), a 24/25. srpnja 1995. god. izmješta se, te sudjeluje u akciji ”Ljeto ’95”. Cilj operacije je bio zaustaviti neprijateljsku ofenzivu na Bihać, osloboditi Bosansko Grahovo i Glamoč i stvoriti preduvjete za oslobađanje Knina i ostalog područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici. Za iznimne zasluge u osvajanju na juriš 47 dobro utvrđenih četničkih bunkera postrojba dobiva pismenu pohvalu Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Suška.

Složeni pravac u akciji ”Oluja” imali su i ”TERMITI. Termiti zajedno sa snagama specijalne policije zauzimaju dominantne kote Tulove Grede i Mali Alan gdje su već prvog dana akcije srpske snage pretrpjele teške gubitke u ljudstvu. Nakon ovladavanja neprijateljskih položaja na Velebitu dana 07. kolovoza izmještaju se na područje Gračaca. Nakon toga postrojba djeluje prema Srbu, te ovladava kanjonom rijeke Une, uz suradnju 4. i 7. gardijske brigade. Poslije akcije ”Oluja” vrše smjene na južnom bojištu (Cavtat) da bi svojim prisustvom smekšala aspiracije Crne Gore i SRJ za poluotok Prevlaku.

Predsjednik udruge: Tihomir Bakarić
e-mail udruge: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
broj telefona: 020 174 6346
web stranica udurge: www.udrugatermitizadar.hr 

Ida Maček bacc.oec

Voditeljica projekta TEMATSKE MREŽE - BRANITELJI

 
IZRADU INTERNETSKE STRANICE SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA.