Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru

 

Sveučilište u Zadru prvo je integrirano sveučilište u Republici Hrvatskoj. Prva sjednica Senata Sveučilišta održana je 25. ožujka 2003. kada je donijet i Statut kojim je definirano prvih 16 sveučilišnih odjela. Prvi rektor Sveučilišta u Zadru u mandatu 2003. – 2007. bio je njegov utemeljitelj, profdrscDamir Magaš, uređene su zgrade sveučilišta, obnovljena sveučilišna kapela Sv. Dimitrija, povećan broj odjela na 20, broj zaposlenika na 400, od čega nastavnika preko 300, te studenata na 5500. Sveučilište je postalo članom više međunarodnih sveučilišnih zajednica, otvorilo više doktorskih studija i velik broj znanstvenih projekata. Godine 2007. za rektora je izabran prof. dr. sc. Ante Uglešić, dotadašnji prorektor. Do konca 2015. broj sveučilišnih odjela povećan je na 25, broj zaposlenika na oko 600, a broj studenata na oko 6000. Od akademske godine 2015./2016. rektorica Sveučilišta u Zadru je prof. dr. sc. Dijana Vican

 

Sveučilište u Zadru ostvaruje suradnju s brojnim hrvatskim i inozemnim ustanovama i akademskim asocijacijama, putem članstva u međunarodnim sveučilišnim udrugama i zajednicama te ugovorima o suradnji sa sveučilištima. Aktivno se potiče uključivanje sveučilišnih sastavnica u međunarodne kompetitivne projekte, ulazna i izlazna mobilnost studenata, akademskog te administrativnog i tehničkog osoblja, zajednički studiji s inozemnim sveučilištima, kontakti i susreti s predstavnicima akademske, političke i gospodarske domaće i inozemne zajednice (diplomati, rektori, predstavnici međunarodnih organizacija i državnih vlasti, predstavnici vjerskih ustanova itd.). Osobita pozornost pridaje se suradnji s lokalnom i regionalnom zajednicom u obliku pripreme i izvođenja zajedničkih projekata, sudjelovanja u izradi strateških razvojnih dokumenata, poticanja razvoja civilnog društva, priređivanju različitih aktivnosti s ciljem popularizacije znanosti, poticanja istraživanja te zaštite i održivoga vrednovanja kulturne i prirodne baštine.

Zahvaljujući marljivom i odgovornom radu djelatnika i studenata Sveučilište u Zadru izvodi sveučilišni znanstveni, nastavni i stručni rad i svakim danom sve više raste i unaprjeđuje se te doprinosi općem razvitku.

 

Rektorica sveučilišta: Dijana Vican

Telefon: 023 200 665

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web stranica: www.unizd.hr

Ida Maček bacc.oec

Voditeljica projekta TEMATSKE MREŽE - BRANITELJI

 
IZRADU INTERNETSKE STRANICE SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA.